Pravno obvestilo – o piškotkih

Varstvo osebnih podatkov

Upravitelj in lastnik spletne strani (Svilene linije d.o.o.) se zavezuje, da bo vse osebne podatke poslane preko spletnega mesta »mojribnik.si« varoval v skladu z veljavno zakonodajo. Vsi posredovani osebni podatki se obravnavajo zaupno in le za namen, za katerega so nam bili posredovani. Uporabnike spletne strani obveščamo, da se ob obisku spletnih strani lahko avtomatsko zabeležijo naslednji neosebni podatki: ime ponudnika internetnih storitev in IP naslov, datum in ura obiska, spletne strani, na katere dostopate, medtem ko ste na tej spletni strani in naslov spletne strani, s katere ste prišli neposredno na našo stran. Ti podatki se zbirajo z namenom izboljšanja vsebin spletnih strani, analiziranja vedenja in potreb uporabnikov ter administriranja.

Pri obravnavi vseh posredno in neposredno posredovanih osebnih podatkov nas zavezuje Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), s katerim se določajo pravice, obveznosti, načela in ukrepi, s katerimi se preprečujejo neustavni, nezakoniti in neupravičeni posegi v zasebnost in dostojanstvo posameznika oziroma posameznice pri obdelavi osebnih podatkov.

 

Odgovornost ponudnika

Vsebina spletnega mesta »mojribnik.si« je podana in vzdrževana z največjo možno mero skrbnosti. Ne glede na to upravitelj ne jamči za pravilnost, ažurnost ali popolnost vseh informacij na spletnih straneh. Upravitelj tako ni odgovoren za občasno nedelovanje strani, morebitno nepravilnost informacij in tudi ne za morebitno škodo nastalo zaradi uporabe nepravilnih, neažurnih ali nepopolnih informacij. Svilene linije d.o.o. niti katerakoli pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku vsebine spletnih strani ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ter pomanjkljivosti v njihovi vsebini. Uporabnike spletnega mesta obveščamo, da se vse informacije na teh spletnih straneh lahko spremenijo brez predhodnega obvestila. Spletno mesto »mojribnik.si« ponuja informacije o izdelkih oz. spletni katalog izdelkov, naročila izdelkov sprejemamo izključno preko telefonskega potrdila naročila ali osebnega obiska.

 

Avtorske pravice

Vsebina spletnega mesta je v zakonsko dovoljenem okviru zaščitena kot avtorsko delo ali druga oblika intelektualne lastnine. Avtorske in druge pravice intelektualne lastnine pripadajo podjetju Svilene linije d.o.o. oziroma povezanim pravnim in fizičnim osebam od katerih je podjetje pridobilo pravico uporabe. Na spletnem mestu so prav tako uporabljene fotografije in besedila proizvajalcev izdelkov, ki jih zastopa podjetje Svilene linije d.o.o. Uporabnike obveščamo, da se dokumentov, (besedila in fotografij) objavljenih na teh spletnih straneh, ne sme prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati v komercialne namene brez izrecnega pisnega dovoljenja avtorja.

 

O piškotkih

Piškotki (ang. cookie) so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni. Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo. Zakon je v točki, ki govori o piškotkih, v Sloveniji stopil v veljavo 15. junija 2013 in od takrat dalje moramo vsi lastniki spletnih strani obveščati uporabnike o piškotkih in nuditi možnost, da jih obiskovalec sprejmete ali zavrnete.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove (glede na uporabljen računalnik in brskalnik) preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno. Lastnikom spletnih strani piškotki lahko omogočajo anonimno spremljanje statistike obiska posameznih strani. Tovrstni podatki lastnikom omogočajo izboljšavo spletne izkušnje za uporabnike.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske (zapomnijo se jezikovne nastavitve, predizpolni se obrazec za komentiranje, itd..)
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava si piškotek zapomni podatke
  • piškotki omogočajo prikaz zemljevidov, ki so povezani z drugimi google storitvami
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani

Spletno mesto “mojribnik.si” uporablja naslednje piškotke:

Lastni piškotki – nujni za delovanje:

Sistem zapiše piškotke ob prvem komentiranju objav na spletnem mestu z namenom lažjega komentiranja (predizpolnjenih podatkov) v prihodnje. Piškotki se lahko zapišejo tudi registriranim uporabnikom spletnega mesta z namenom prepoznavanja uporabnika. Spletno mesto registracije za navadne uporabnike ne predvideva zato se tovrstni piškotki ne nalagajo navadnim uporabnikom strani. Vse uporabnikom se naloži piškotek za uspravljanje zasebnosti piškotkov.

Piškotki za upravljanje z zasebnostjo:

OznakaImeOpisTrajanje
cc_necessaryPiskotki.netPiškotek, ki si zapomni nastavitve shranjevanja piškotkov.1 leto
cc_analyticsPiskotki.netPiškotek, ki si zapomni nastavitve shranjevanja piškotkov.1 leto

Piškotki tretjih – za lastno statistiko:

Uporabnikom se naložijo piškotki, ki jih zahteva osnovna uporaba orodja za spremljanje statistike strani (Google Analytics).  Spletna stran naloži piškotke tudi ob ogledu video vsebin portala Youtube, ki so vstavljene v vsebini spletnega mesta. Piškotki se naložijo šele ob kliku na predvajanje vsebin in ne ob odprtju posamezne strani.

OznakaImeNamenTrajanje
_utbaGoogle AnalyticsUporablja se za razlikovanje uporabnikov2 leti
_utbbGoogle AnalyticsUporablja se za določitev seje 30 minut
_utbcGoogle AnalyticsUporablja se za določitev seje Ob zaprtju brskalnika
_utbzGoogle AnalyticsAnalytics Uporablja se za ugotavljanje vira obiskovalcev 6 mesecev